Cybersecurity Audit wint brons op Publica Awards 2017

Op 2 juni 2017

Op 18 mei werden de laureaten van de ‘Publica Awards 2017’ bekendgemaakt. De Provincie West-Vlaanderen viel meerdere keren in de prijzen, oa. met de Cybersecurity Audit.

‘Cybersecurity Audit’, een project van de Provincie West-Vlaanderen en Howest, kreeg brons in de categorie ‘meest ICT verbonden overheidsopdracht’. Een prestigieuze prijs waar we met recht en rede zeer fier op mogen zijn.

De ‘Publica Awards’
De ‘Publica Awards’ bekronen overheidsinstanties en hun partners die streven naar een betere besteding van de overheidsopdrachten. Er konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘meest duurzame overheidsoverdracht’, ‘meest ICT verbonden overheidsopdracht’, ‘technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk’, ‘behoud van architecturale erfgoed’ en ‘stadsplanning’. Aanvullend was er ook een ‘Matexi Award’ voor het meest verbindende buurtinitiatief. De ‘Publica Awards’ werden voor de tweede keer uitgereikt en zijn een initiatief van EBP, een bedrijf dat ondersteuning verleent bij overheidsopdrachten aan bedrijven en overheden in de BeNeLux en Frankrijk.

Het project uitgelegd
In een snel digitaliserende samenleving is goed functionerende en veilige IT (kortweg cybersecurity) cruciaal voor het reilen en zeilen van de samenleving als geheel. De groeiende aandacht voor cyberspace en cybersecurity is niet verwonderlijk in een samenleving die in snel tempo nagenoeg al haar vitale processen afhankelijk heef gemaakt van ICT.

Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder dat een cyberincident de krantenkoppen haalt, denk maar aan de cyberaanvallen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De constatering lijkt gerechtvaardigd, dat de beheersbaarheid van via het internet gestuurde systemen en de weerbaarheid van een verscheidenheid aan actoren in de complexe wereld van cyberspace (overheden, bedrijven en burgers) momenteel geen gelijke tred kunnen houden met (de enorme snelheid van) de hedendaags digitale innovates.

Een eerste doelstelling van het onderzoek is het opzetten van een IT security audit. Deze security audit zal in een eerst fase worden getest in verschillende secundaire scholen en in een zorginstelling, die hierbij als proeforganisates zullen fungeren. In een tweede fase zal de security audit, na eventuele aanpassingen, in een grotere sample worden uitgetest. De security audit zal bestaan uit o.a. onderzoeken hoe het gesteld is met netwerkbeveiliging, malware detecte, patchmanagement …

Een tweede doelstelling van het onderzoek is het weergeven van de resultaten van het onderzoek in een eindverslag aan de gedeputeerde van Onderwijs van de Provincie West- Vlaanderen en aan de Deputate. De bevindingen van het project kunnen geëxtrapoleerd worden naar gebruik door zorg- en onderwijsinstellingen en naar gebruik door openbare besturen.

Provincie West-Vlaanderen meerdere malen in de prijzen
De Provincie West-Vlaanderen kreeg de prijs ‘technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk’ voor het Regionaal Erfgoeddepot Potyze in Ieper. Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist ontving de publieksprijs voor ‘stadplanning’ (openbare bouwwerken waaronder de inrichting van openbare ruimtes) en zilver voor de ‘meest duurzame overheidsopdracht’.