VIDEO: Olympische schaatsbaan: dromen, durven, doen!

Op 27 oktober 2017

Vanaf 2018 staat het provinciebestuur West-Vlaanderen de persoonsgebonden bevoegdheden, waartoe sport behoort, af aan de Vlaamse overheid. Dit betekent dat de huidige taken die de vzw West-Vlaamse Sportpromotie momenteel uitvoert, worden overgedragen naar hoofdzakelijk de Vlaamse overheid, zijnde Sport Vlaanderen.

De toekomst na de overheveling van taken berust in het feit dat er zal moeten ingespeeld worden op het zinvolle bestaan van enkele niches en hiervoor willen we beslagen ten ijs komen. Daarvoor voerde de hogeschool VIVES een behoeftenstudie uit waaruit 4 sportprojecten geselecteerd werden die een eerder uniek of typisch West-Vlaams karakter dragen:

  • paardensport
  • kustwatersport
  • sportserviceclub ‘sport meets business’
  • en een Olympische schaatsbaan

 (Lees verder onder de video)

Momenteel kunnen Belgische schaatsers zoals Bart Swings of Jelena Peters niet trainen in hun thuisland. Zij moeten de oversteek maken naar Nederland. En er zijn uiteraard ook andere fanatieke schaatsers die vaak heen- en terugrijden naar Nederland om te gaan trainen. Er is dus schaatsbaanschaarste voor de schaatsbaanschaatser in België.

Als je je dromen intens genoeg beleeft, worden ze weleens werkelijkheid.

Ten eerste is er veel interesse vanuit andere sporten in het schaatsen. België behoort bijvoorbeeld tot de top op vlak van skeeleren, maar doordat dit geen Olympische sport is zijn er velen die willen overschakelen naar het schaatsen. Ook vanuit het wielrennen is er potentieel omdat beide sporten dezelfde spiergroepen gebruiken. Voor hen kan het ideaal zijn om hun spieren op punt te houden in de winter.

Ten tweede richt het onderzoek zijn pijlen niet op een losstaande schaatsbaan, maar op een 400 meter-schaatsbaan in een belevingscomplex. Het gebouw zou goed moeten zijn voor een volledige daguitstap met voor elk wat wils. Zowel recreatieve schaatsers als professionelen zouder er welkom moeten zijn. Voor de recreatieven is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een cafetaria of dergelijke horecavoorziening aanwezig is, terwijl er voor de profs beter een fitnessruimte is zodat zij hun spieren kunnen opwarmen. Deze fitness hoeft dan niet alleen voor de schaatsers te zijn, andere mensen die niks met schaatsen te maken hebben kunnen er dan evengoed terecht. Zo zou dit ook het geval kunnen zijn voor bijvoorbeeld een wellness, bowling, karting, enzovoort. Door op één plaats verschillende behoeften te vervullen worden mensen aangetrokken die niet zouden komen voor de schaatsbaan alleen. Dit geldt voor zowel de schaatsbaan als de andere activiteiten die kunnen worden aangeboden. Of terwijl de kinderen gaan schaatsen kunnen de ouders naar een wellness.

We gaan van dromen naar durven. En doen.

Het is dan zaak om de juiste functies samen te brengen. Want een schaatsbaan is één, er een succes van maken gebeurt door mensen die durven te ondernemen, die de visie uitbouwen, die de uitdaging omzetten naar een verhaal waarbij iedereen de meerwaarde ervaart. Recreanten en clubs moeten samen kunnen de schaatscultuur beleven. Die durver en doener, die exploitant, wordt ongetwijfeld een schaatspionier in België.