VIDEO: Opinie – 25 jaar DAS-beurs

Op 29 juni 2017

Met deze uitgave hebben we een zoveelste mijlpaal bereikt van een boeiende organisatie waarvan de geschiedenis kan beschouwd worden als één lang succesverhaal. Bij de eerste DAS-Beurs in 1993 kwamen meteen al 3.200 kinderen opdagen en konden we 45 sportfederaties warm maken. De Doe Aan Sport-trein was vertrokken en toen al hadden de pioniers het gevoel dat het wel eens een lange reis zou kunnen zijn. Elk jaar ging de DAS-trein sneller en elk jaar werd er uitgebreid. Ondertussen is de beurs op kruissnelheid geraakt met ruim 8.500 kinderen en 80 verschillende sporten op een oppervlakte van 55.000m². Maar intussen is ze na de beslissing van de Vlaamse regering ook definitief geraakt, maar spijtig genoeg definitief ten einde.

Het organisatiecomité heeft er tussen 1993 en nu ook voor gezorgd dat de kwaliteit mee gegroeid is met het volume van de beurs. Het is een ongeschreven regel dat kwaliteit vaak onbewust op een zijspoor geraakt omwille van het massakarakter van een evenement. In de Doe Aan Sport-beurs is dit gevaar evenwel nooit kunnen binnensluipen. Mensen die al jaren de evolutie volgden, weten dat kwaliteitszorg telkens bovenaan in de planning stond en merkten dit door de jaarlijkse vernieuwingen en bijsturingen. Ook dit jaar is dit niet anders. De kwaliteit van het aanbod is van die aard dat de kinderen warm gemaakt worden voor de sport en blijven sporten. (Lees verder onder de video)

Maar, deze mooie vijfentwintigste editie is meteen ook de laatste editie. Het wordt een terugblik zonder vooruitblik, want de gevolgen van de zesde staatshervorming zijn intussen duidelijk geworden. Ten laatste op 1 januari 2018 zullen de provincies geen taken meer uitvoeren in het kader van cultuur, jeugd, welzijn en ook sport. Eind 2017 zetten we een punt achter vele jaren provinciaal sportbeleid. Vanaf 2018 wordt de dienstverlening grotendeels ondergebracht bij de Vlaamse Overheid. We bereiden de overdracht zorgvuldig voor en proberen onze nalatenschap zo goed mogelijk te behouden. Maar voor sommige zaken zit Vlaanderen spijtig genoeg op een andere lijn, zo geraakt het succesvolle Doe Aan Sport aan de zijlijn.

Als gedeputeerde voor Sport van de Provincie West-Vlaanderen ben ik blij en trots dat we als Provincie jarenlang via onze sportdienst, samen met de andere partners (de Stichting Vlaamse Schoolsport, de stad Kortrijk en Kortrijk Xpo), onze schouders konden zetten onder dit prachtige initiatief. Maar ik ben ook een beetje triest omdat we niet verder geraken dan de 25ste verjaardag van dit initiatief, dat we ook bekeken als ons kind – intussen een volwassene, maar het blijft ons kind.

Maar kom, laat ik niet eindigen met een negatieve noot. Zoals gezegd hebben we als provincie meer dan ons deel bijgedragen tot de promotie van de sport in West-Vlaanderen; ik denk bijvoorbeeld ook aan een Zee Aan Sporten, of aan Aangepast Sporten. En hebben we jarenlang gezorgd dat we konden helpen investeren in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur in diverse steden en gemeenten.

Sta mij toe om iedereen te danken voor de inspanningen van de voorbije 25 jaar.  Al die jaren konden we rekenen op de hulp en de inzet van vele standhouders en sportliefhebbers. Dankjewel iedereen.

En laat mij besluiten met het nobele doel van het Doe Aan Sport-initiatief. Sporten, bewegen, maar ook andere aspecten van een gezonde leefstijl zijn belangrijke ingrediënten voor het welzijn van kinderen en jongeren. Het kan zelfs leiden tot betere schoolprestaties. Vele kinderen konden de voorbije jaren in contact komen met bekende en mindere bekende sporten, waardoor ze hun hobby vonden in de sport. Alleen al daarom zijn de voorbije 25 jaar van het allergrootste nut geweest.